Overtuigingen rond geld en materie.

Is het jouw mening dat je alleen maar veel geld kunt verdienen of anders gesteld, dat je alleen maar rijk kunt zijn door hard te werken? Of door louche affaires die het daglicht niet mogen zien? Of doordat je het geluk had geboren te zijn in een rijk gezin (die rijk geworden zijn door of hard te werken of louche zaken of die ook op hun beurt al rijke ouders hadden en zo verder en zo voort)?

Vind je rijk zijn alleen maar iets voor de happy few?

Krijg jij wat een wrang gevoel bij het gedacht rijk te zijn?

Zou het kunnen dat dit te maken heeft met opvoeding? Regels? Cultuur? Geloof? Iets wat sommigen in stand houden omdat hen dat goed uitkomt (lees: nog rijker maakt)?

Laat mij toe enkele van deze overtuigingen te ontkrachten.

Overtuiging 1: ‘Ik moet hard werken om rijk te zijn’.
Ah ja? Ik ken er nochtans toch wel een aantal die slapend (letterlijk en figuurlijk) hun boterham meer dan goed verdienen.
Maar vooral, ik ken massa’s mensen die dagdagelijks keihard werken, al dan niet via fysieke arbeid, om amper op het einde van de maand toe te komen. En die, hoe hard ze ook werken, hoe goed ze ook hun best doen, zullen moeten krabben om op het einde van hun loopbaan een menswaardig leven te leiden.

Overtuiging 2: ‘Je kan alleen maar rijk worden door anderen te bedriegen, te frauderen, te misbruiken, via de misdaad, …’
In sommige gevallen klopt dit. Maar weet je wat het ergste hiervan is. Een aantal grote bedrijven die subsidies ontvangen van onze overheid, maken gebruik van deze technieken en ze komen er potverdorie nog mee weg ook. Meer nog, ze worden beloond voor hun bedrog!

Een klein voorbeeld: sommige bedrijven moeten geen belastingen betalen omdat ze voor een grote werkgelegenheid zorgen. Klinkt goed toch hé. Ze moeten niet alleen geen belasting betalen, ze krijgen er ook nog eens grote sommen bovenop om terug dezelfde reden. Op zich zou je kunnen stellen dat dit aanvaardbaar lijkt en veel deskundigere mensen dan ikzelf kunnen zich hier heel goed uitlullen (sorry voor mijn woordgebruik). Diezelfde bedrijven krijgen soms ook nog eens gronden gratis ter beschikking gesteld, om alweer dezelfde redenen. En plots denken die bedrijven: ‘Er valt toch meer geld te rapen via delocalisatie, want de sociale lasten zijn toch zo groot hé en onze aandeelhouders willen meer, meer, meer! Wat doet onze overheid: ze pruttelen wat tegen, geven nog meer subsidies om er voor te zorgen dat ze blijven. Of de bedrijven vertrekken inderdaad en mogen alles houden wat ze ooit gekregen hebben. In surplus verkopen ze de gratis gekregen grond (dus betaald door jou en ons) aan woekerprijzen.

Er zitten er voor veel minder in den bak!

Overtuiging 3: ‘Je bent rijk door geboorte’.
Et alors … niets mis mee. Blij voor dezen onder ons die het van thuis uit een stuk meekrijgen (tenzij verkregen op louche wijze natuurlijk). Er is enkel iets mis mee als je vanuit je rijkdom neerkijkt op een ander die minder heeft. Of als je je niet meer in de plaats kunt stellen van iemand die keihard moet werken om een fractie te verdienen van wat jij hebt. Of als je vanuit een hebberigheid en een wantrouwen op je geld gaat zitten alsof het een gouden ei is. Of als je vanuit een angst om geld te verliezen, het amper durft uitgeven, laat staan uitdelen.

Overtuiging 4: ‘Rijk zijn is alleen voor de happy few’.
Dat willen sommigen ons graag doen geloven. Ik geloof dat één ieder van ons een recht op rijkdom heeft. Maar je moet starten om er zelf in te geloven.

Overtuiging 5: ‘Geld is vies’.
Geld is alleen vies als het op een vieze manier tot jou gekomen is. Als je recht in je schoenen staat, als je je rijkdom deelt met dezen die minder hebben. Als je anderen helpt om zelf rijkdom te verwerven, dan is het helemaal geen schande om veel geld te verdienen of te hebben.

Eén voor allen, allen voor één geldt hier ook.

Overtuiging 6: ‘Denk je nu echt dat veel geld gelukkig maakt?’
Deze overtuiging wordt vaak gebruikt door mensen met voldoende geld op hun rekening.
Ik kan met overtuiging zeggen: ‘Ja, veel geld maakt gelukkig.’ Je geen zorgen moeten maken over je betalingen, kunnen doen waar je zin in hebt. Mogen genieten zonder achteraf te moeten inboeten op andere, meer essentiële zaken.
Neen, geld maakt niet gelukkig als je dit geluk niet deelt met anderen. Als het je hebberig maakt en achterdochtig.

Overtuiging 7: ‘Echt geluk vind je niet in materie.’
Dat klopt, voor een deel. Echt geluk zit binnen in ons. Echt geluk deel je met anderen. Als geld wordt aangewend om materie te kopen als vervanging voor leemtes in je leven (gemiste liefdes, gebrek aan vriendschappen, geen kwaliteit tijdens de schare vrije tijd) dan brengt geld geen geluk. Maar materie kan wel aan geluk bijdragen en daar is niets mis mee.

Overtuiging 8: ‘Veel geld maakt een lelijk mens van u!’
Ik ken mensen die zich misdragen met en zonder geld. Het is niet het geld op zich dat mensen lelijk maakt, maar wel wat ze er mee doen.

Conclusie

Als we nu eens voor onszelf de volgende overtuigingen zouden toestaan:

‘Ik mag één van de velen zijn die veel geld mag verdienen, die rijk mag zijn.
Zonder hiervoor meer te moeten doen dan datgene wat mij gelukkig maakt.
Zonder mensen hiervoor uit te buiten, te bedriegen, te misbruiken.
Zonder mij schuldig te voelen omdat ik het gewoon ‘gekregen’ heb of omdat ik rijk ben.
Zonder mij te laten beïnvloeden door eeuwenoude culturele en godsdienstige indoctrinaties.
Het maakt me gelukkig om wat ik heb te delen met anderen. Ik zal mijn kennis over hoe ik het verkregen heb, met plezier delen zodat ook anderen rijk kunnen zijn.’

Hoe klinkt dit?

En wat nu?

Stap 1: geloof er in dat ook jij rijk mag zijn.
Stap 2: verander al jouw overtuigingen die dit tegenwerken
Stap 3: sta open voor wat op jouw pad komt en durf actie te ondernemen
Stap 4: wees dankbaar en gelukkig, geniet van wat je krijgt
Stap 5: deel dit opnieuw met anderen zodat ook zij rijk kunnen zijn.