Hoe doorbreek je het spel van macht en onmacht? 

Introductie

Merk je dat je vaak innerlijk onrustig bent? Negatieve emoties zoals kwaadheid, frustratie, angst, verdriet, onmacht, schuld, schaamte met je meedraagt?

Ondervind je regelmatig lichamelijke ongemakken zoals spanning in de nek, schouderbladen, pijn in de onderrug, gewrichten, maag- en darmproblemen, (spannings)hoofdpijn, druk op de borstkas, hartkloppingen, …?

Heb je soms geheugen- en concentratiestoornissen, in- en doorslaapproblemen, ga je snel in emotie, heb je een burn-out doorgemaakt of zit je momenteel in een neerwaartse fase?

Lukt het jou moeilijk om op een assertieve manier op te komen voor jezelf, voor jouw behoeften? Zwijg je (bevriezen) of vlieg je gemakkelijk uit (vechten)? Trek je je terug (vluchten) of ben je net overactief?

Bemerkt jij dat er geen goede balans is tussen geven en ontvangen, tussen positiviteit en negativiteit, tussen je gelukkig en ongelukkig voelen?

Als je nu vaak “ja” gedacht hebt, dan kan je ervan op aan dat je gevangen zit in het (psychologische) spel van macht en onmacht.

De impact van macht en onmacht op je leven

  • Je gaat in de aanval,
  • of je neemt (ongevraagd) over van de ander,
  • of je trekt jezelf terug in passiviteit/slachtofferschap.

Welke van de 3 posities je ook (onbewust) inneemt, ze versterken dit spel waaruit geen winnaars komen.

Hoe kan je deze situatie doorbreken?

Hoe kan je dit spel van onmacht/almacht dan doorbreken? Want daar gaat het natuurlijk over.

Bewustwording

Eerst en vooral, en dat geldt voor ieder vraagstuk in jouw leven, moet je je bewust worden van het drama van deze psychologische spelen waarin jij je bevindt.

Stel jezelf in vraag (zelfreflectie)

Dan is het noodzakelijk dat je je eigen aandeel (verantwoordelijkheid nemen) hierin (h)erkent.

Actie!

En tot slot is het tijd voor actie. Doen! Veranderen, aanpassen wat moet aangepast worden, onmogelijke relaties doorbreken (omdat dit soms de enige oplossing is), bewust kiezen om niet meer ‘mee te spelen’ en dit ook duidelijk benoemen.

Maar hoe begin je eraan?

Wil jij stoppen met die ziekmakende spelletjes in jouw persoonlijke en professionele relaties?
Wil je je verantwoordelijkheid opnemen in jouw eigen veranderingsproces?

Hierbij begeleid ik jou graag:

De eerste stap…

Is vaak de moeilijkste. Daarom bied ik je de mogelijkheid om kennis te maken met mij en de Soulbalance Methode.

Dit kan via een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van ongeveer 30 minuten.

In dit gesprek beluister ik jouw beginvraag, beantwoord ik jouw vragen, stel ik mijn coachingsmethodiek voor. We bekijken samen wat een haalbaar traject voor jou kan zijn. We voelen samen in of we de juiste ‘match’ zijn voor elkaar.

Dit kan via mijn gratis e-book ‘Leven Vanuit Jouw Kracht’ dat je eenvoudig en snel kan downloaden.

In dit e-book maak je op je eigen tempo kennis met een aantal zeer interessante onderwerpen die mijn leven hebben veranderd. Ik denk dat dit voor jou ook waardevol zal zijn. Naast de 7 Stappen naar Innervrede, leer je over synchroniciteit, innervrede, schaduwkanten,…

Tot slot

Een bijzonder jaar loopt inmiddels bijna op zijn einde. Voor één ieder van ons was dit een jaar van confrontaties op de één of andere manier. Misschien heeft dit jaar jou ook doen beseffen dat de onvoorspelbaarheid van het leven jou raakt. Dat hierdoor bepaalde emoties geactiveerd zijn.

Misschien heeft dit jaar jou ook laten zien dat, hoe je de externe factoren ervaart, veel te maken heeft met wie jij bent.

Werken aan jouw veranderingsproces, betekent ook dat de manier waarop je de externe factoren ervaart, verandert. Dat je hierin meer de regie behoudt, dat je hierdoor meer vanuit jouw eigen kracht kunt leven. Het lijkt me een mooi idee om je in dit veranderingsproces te mogen begeleiden in het nieuwe jaar.

Ik kijk alvast uit om jou te mogen ontmoeten.

Hartegroet
Barbara